prihlásiť | registrovať    PARTNERI: 1x2tip.com | Live výsledky | Elite-tip.com | Tenis live | NHL | KHL | Hokej live

back to previous page

Preview: Davis Cup - finále

Úvodnými dvojhrami dnes odštartuje na antuke pod strechou vo francúzskom Lille finálový súboj Davis Cupu medzi domácim Francúzskom a Švajčiarskom.
Nehrajúci kapitán Francúzska Arnaud Clement nominoval kvarteto v zložení Jo-Wilfried Tsonga, Gael Monfils, Richard Gasquet a Julien Benneteau. Do Lille nezobral Gillesa Simona. Kapitán Švajčiarska Severin Luthi nominoval na finálový súboj Rogera Federera, Stana Wawrinku, Marca Chiudinelliho a Michaela Lammera.

Cesta Švajčiarov do finále Davis Cupu bola poriadne tŕnistá. Zhodne 3:2 porazili v osemfinále Srbsko, v štvrťfinále Kazachstan aj v semifinále Taliansko. Francúzi sa do záverečného súboja o "šalátovú misu" dostali jednoznačnejšie. V osemfinále deklasovali 5:0 Austráliu, najväčšie problémy im v štvrťfinále narobilo Nemecko (3:2) a v semifinále zvládli Čechov bezpečne 4:1.

Veľkou výhodou Francúzska je domáce prostredie. Búrlivé publikum dokáže zohrať v daviscupových stretnutiach svoju rolu. Navyše Francúzi pristúpli k zaujímavej voľbe, keď na finále vybrali antuku v hale. To môže byť pre Švajčiarov problém, pretože ich kľúčoví hráči Wawrinka a Federer bojovali ešte minulý týždeň na Turnaji majstrov v Londýne v hale, ale na rýchlom tvrdom povrchu. Aklimatizácia za tak krátky čas na pomalšiu antuku bude náročná. Francúzi sa pripravujú na dané podmienky už podstatne dlhšie.

Vrásky na čele nehrajúcemu kapitánovi Švajčiarska Severinovi Luthimu robil zdravotný stav Rogera Federera. Najväčšie eso švajčiarskeho výberu sa totiž v závere uplynulého týždňa počas Turnaja majstrov zranilo a pre problémy s chrbtom Federer dokonca nemohol nastúpiť na finálový duel proti Novakovi Djokovicovi.

Federer však so švajčiarskou výpravou odcestoval do Lille. V utorok vyhlásil, že sa jeho stav postupne zlepšuje, no ešte sa necíti na tréning. V stredu už zľahka trénoval zhruba polhodinku a pilne zarezával aj vo štvrtok. Včera navyše vyhlásil, že sa cíti byť pripravený nastúpiť v úvodnej dvojhre. Zároveň však dodal, že či je stopercentne fit zistí až počas samotného zápasu. Nad jeho kondíciou tak visí stále veľký otáznik.

Pohode vo švajčiarskom tíme určite nepridal ani medializovaný konflikt Federera s Wawrinkom, ktorý vyvolali pokriky Federerovej ženy Mirky z hľadiska na Stana Wawrinku počas ich dramatického semifinálového duelu na Turnaji majstrov. Obaja priznali, že viedli dlhé diskusie, no zároveň podotkli, že nemajú medzi sebou žiadny problém. Na druhej strane Francúzi sa v tichosti a kľude plne koncentrujú a pripravujú na vrchol sezóny 2014. Švajčiarsko nechce ponechať nič na náhodu a tak sa kapitán Severin Luthi rozhodol prizvať na pomoc kouča bratov Bryanovcov, ktorý svojimi radami má pomôcť úspešne zvládnuť Švajčiarom možno kľúčovú štvorhru.

Rozpis finále Davis Cupu 2014 (antuka, hala, Lille):

piatok 21. novembra: Tsonga - Wawrinka, Monfils - Federer

sobota 22. novembra: štvorhra

nedeľa 23. novembra: Tsonga - Federer, Monfils - Wawrinka


18+