prihlásiť | registrovať    PARTNERI: 1x2tip.com | Live výsledky | Elite-tip.com | Tenis live | NHL | KHL | Hokej live

back to previous page

Hodnotíme sezónu 2014: Lukáš Lacko a Norbert Gombos

Po Martinovi Kližanovi sa pozrieme aj na ďalších našich tenistov.


Lukáš Lacko vstúpil do sezóny ako 81. hráč sveta. V Austrálii ale neuhral prakticky nič, nedarilo sa mu ani v obľúbenej hale a tak nasledoval pád zo stovky. Na veľkých turnajoch v Miami a Dubaji síce zvládol kvalifikáciu, no v hlavnej súťaži sa mu opäť nedarilo, preto sa Lukáš rozhodol radšej zbierať body v slabšej konkurencii a upevniť si tak postavenie v rebríčku. Túto taktiku vyskúšal v minulosti už niekoľko krát, tentoraz mu vyšla len čiastočne. Na ázijských challangeroch ho až tri krát zastavil skvele podávajúci Luxemburčan Gilles Muller, jedno štvrťfinále, semifinále a aj finále ho však napriek tomu posunuli smerom nahor.

Nemastno- neslané výkony predvádzal Lukáš aj na tráve, zlepšenie prišlo až s prechodom na tvrdý povrch. Štvrťfinále na ATP turnajoch v Atlante, Washingtone a Shenzene bolo milým prekvapením, triumfy nad Istominom či Luom sú cenné. Vydarené obdobie zakončil náš tenista jediným tohtosezónnym titulom z challangeru v Taškente. Škoda len, že si Lukáš neudržal formu až do konca sezóny. V hale neobhájil výsledky z roku 2013, vypadnutím vo štvrťfinále sklamal aj bratislavských fanúšikov.


Ak by sme chceli vyjadriť rok 2014 z pohľadu Lukáša Lacka jedným pojmom, je to určite slovo nevýrazný. Jediné pozitívum je snáď to, že sa udržal v prvej svetovej stovke. Lepšie výsledky dosahoval takmer výlučne v slabšej ázijskej konkurencii. Na grandslamoch neprešiel cez prvé kolo ani raz.

Pred začiatkom sezóny 2014 boli mnohí zvedaví, či Noro Gombos potvrdí progres a vyrastie nám z neho ďalší konkurencieschopný tenista. Prvé turnaje tomu vôbec nenasvedčovali, Noro nezvládal ani kvalifikácie. Nečakaný obrat prišiel v hale vo francúzskom Cherbourgu, na kvalitne obsadenom challangeri dokráčal až do finále. V apríli prišlo skvelé daviscupové víťazstvo nad Rakúšanom Thiemom, čo nášho tenistu ešte viac nakoplo do ďalších mesiacov.

Úvod antukovej sezóny nemal galantský rodák príliš presvedčivý, jeho forma však gradovala.V júni postúpil na troch challangeroch za sebou do finále, škoda len že chýbala vytúžená čerešnička na torte- titul. V nasledujúcich mesiacoch sa Norove výsledky trochu zhoršili, no nemožno povedať, že by hral zle, dokázal často uhrať štvrťfinále.

V závere roka bol Gombos dokonca v hre o hlavnú súťaž Australian Open 2015. Skúsil preto štarty aj na ATP okruhu, vo Viedni aj Valencii síce zvládol kvalifikačné súboje, s hlavnou súťažou sa ale musel vždy rozlúčiť už v prvom kole. Chuť si čiastočne napravil vydarenými vystúpeniami na menších podujatiach, v Bratislave z toho bolo ďalšie štvrťfinále a v Helsinkách dokonca semifinále.

Noro za rok poskočil o približne 70 miest a dnes je už na 126. mieste ATP rebríčka. Avšak rok 2015 pre neho nebude ľahký. Musí sa naučiť vyrovnať s tlakom obhajoby bodov. Náš tenista ale ukázal veľký potenciál, jeho údery sú dostatočne kvalitné, agresívny herný štýl účinný, dokáže prekvapiť, ak stabilizuje herný prejav nemusíme mať obavy. A čoskoro sa snáď budeme tešiť z ďalšieho tenistu v stovke.


videotatistiky hra: Lukas Lacko

comments: 0
Author: immortal1, 19.12.14, 14:15
18+